Digital Twins

Wat als…?

Wat als een vliegmaatschappij besluit om geen bagage meer mee te nemen in het vliegtuig? Dit heeft natuurlijk effect op het gewicht van het vliegtuig, de benodigde brandstof, de kosten, de klanttevredenheid etcetera.

Het zou een te risicovolle onderneming zijn om dit trial and error te onderzoeken. Dit is bij uitstek een situatie waarvoor wij een digital twin ontwikkelen. Dit is een digitale kopie bestaande uit drie elementen: een computermodel, gegevens van sensoren en algoritmen voor analyse en optimalisatie. Hiermee wordt een compleet bedrijfsproces gevisualiseerd.

Prestaties voorspellen

Een digital twin levert ontzettend veel inzichten op. De prestaties van een systeem kunnen nauwkeurig worden gevolgd en door verschillende omstandigheden te testen, kan er voorspeld worden waar problemen zullen optreden. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld een productontwerp bij voorbaat te verbeteren zónder dat de productie wordt verstoord of stopgezet.

Met een digital twin kan elk onderdeel van een proces worden gevolgd en er kan een oneindige hoeveelheid scenario’s op worden losgelaten. Bijvoorbeeld om bij een veranderende situatie de kwaliteit te meten of om te analyseren of er betere materialen kunnen worden toegepast. Het is zelfs mogelijk om in een productieproces te onderzoeken of efficiëntere productiemethoden kunnen worden toegepast.

Logistieke planning

Ook in de logistieke planning kan een digital twin uitkomst bieden. Zeker op plekken waar zogenaamde Lean of Agile-productieprocessen worden gebruikt. Bijvoorbeeld just-in-timeproductie of just-in-sequenceproductie. In dit soort situaties kan de efficiëntie aanzienlijk toenemen.

Toekomstige veranderingen

Wat als… de productie efficiënter moet? Wat als het bedrijfsproces anders moet worden ingericht? Wat als je de beschikking zou hebben over een digital twin om vooraf de prestaties van een toekomstige verandering te voorspellen?

Neem contact met ons op. Tijdens een vrijblijvend gesprek leggen we uit hoe nauwkeurig we een brug kunnen slaan tussen de fysieke en de virtuele wereld en wat onze aanpak is.

Onze laatste blogposts over Digital Experience