Champignons groeien op dekaarde met mycelium; het is de basis voor champignonkwekers. Of die basis optimaal is, is afhankelijk van verschillende factoren. De samenstelling van de dekaarde, maar ook de omgevingsfactoren, zoals vochtigheidsgraad en temperatuur. 


Data komt nog niet samen

Onze klant produceert al decennialang dekaarde voor de champignonteelt in meer dan 50 landen. Het doel van onze klant is om de dalen uit de rendementstream te halen door de kwaliteit van de dekaarde consistenter te maken en dat door metingen te garanderen. Een deel van deze metingen wordt al gedaan in het laboratorium maar er is ook nog winst te behalen door andere metingen te automatiseren en te optimaliseren.

Google Analytics voor niet-websites
Dit een case waar we warm voor lopen! Er is veel data, die komt alleen nog niet samen en er worden nog geen dwarsverbanden gelegd. Daarom moet er allereerst een datastore worden gevuld met data afkomstig van transporten, productie-afdelingen, laboratoriumresultaten en indien mogelijk ook met data van de kwekerijen. Daarvoor hebben we ons eigen analytics platform: BAM42. Vergelijk het met Google Analytics; alles wat beschikbaar is, wordt verzameld en overzichtelijk weergegeven. 

Meer rendement door wijzigen parameters
Wat zou het rendement zijn wanneer de kalk in de dekaarde met 5% wordt opgehoogd? Zou het rendement stijgen wanneer het veen in de dekaarde tijdens het transport gekoeld wordt? En met hoeveel graden? Zodra de vele beschikbare data verzameld is, kunnen er dwarsverbanden worden gelegd waarna het bedrijfsproces geoptimaliseerd kan worden. 

‘Dit wasmiddel wast witter dan wit,’ zijn statements die je tijdens een reclameblok voorbij ziet komen. Maar waaruit blijkt dat? Als onze klant championkwekerijen van over de hele wereld voorhoudt dat hun dekaarde het beste rendement geeft, is dat beslist geen gebakken lucht. Onderbouwt met data zal dat de concurrentiepositie van onze klant, en uiteindelijk het resultaat van hun afnemers significant verbeteren.